FORSIDE / NYHEDERNE / Aarhus Pride gør weekenden mere farverig i Aarhus
(Foto: Martin Ballund)

Aarhus Pride gør weekenden mere farverig i Aarhus

” Kærlighed er kærlighed, i alle dens afskygninger. Og det er noget vi kan rumme i Aarhus,” siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Lørdag den 3. juni afholdes den sjette årlige udgave af Aarhus Pride.

Paraden gik sin første gang gennem Aarhus’ gader tilbage i 2012, og siden da har den kun vokset sig større.

Nu er det 2017, og Aarhus er udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad.

Et år hvor Midtjylland samles til fest, fyrværkeri og fejring af mangfoldighed. Målsætningen er at skabe et Aarhus, som afspejler alle sider af dansk kultur, og det gælder også LGBTQ+-kultur.

Paraden starter igen i år klokken 12 på Bispetorv, for at ende på Officerspladen med udsigt til Aarhus’ varetegn, Your rainbow panorama, hvor borgmester Jacob Bundsgaard traditionen tro også vil holde en tale igen i år.

” Priden er en fejring af den mangfoldighed, der er i Aarhus, og at uanset hvem man er, og den seksualitet man har, er man en del af byen,” siger Aarhus’ borgmester til Out & About.

Pride som en mindedag

Pride er mere end bare en parade. Det er en hyldest til frihed, kærlighed, rummelighed og retten til at gøre krav på sin egen identitet og sit eget liv. Men for borgmesteren har Priden også en anden og personlig betydning: ” Priden er også en fejring af de venner og bekendte i ens liv, der har en anden seksuel orientering end en selv. Nu er jeg selv så gammel, at jeg havde venner og bekendte, der nåede at blive syge og dø af aids, da det hærgede, og inden der fandtes behandling. Så for mig er det også en dag, hvor jeg kan se tilbage og mindes dem og de tider. Det er mennesker, jeg savner, og som vi mistede alt for tidligt,” siger Jacob Bundsgaard.

Aarhus i regnbuens farver

Under priden vil Aarhus’ bybusser flage med både Dannebrog og regnbueflag. På rådhuset vil regnbueflaget også vaje over Aarhus by, et initiativ som borgmesteren bakker fuldt op om.

” Ud over at lægge by til paraden, så plejer vi at have flag på busserne og på rådhuset samt at støtte med nogle beskedne økonomiske beløb for at hjælpe til, at arrangementet kan lykkes,” siger Jacob Bundsgaard.

” Vores udgangspunkt er, at vi tror, at mangfoldighed i alle dens afskygninger er en styrke for byen, og det prøver vi at understøtte. Der er stadig fordomme og folk, der ser skævt særligt til LGBTQmiljøet.

Det er noget, vi hele tiden er nødt til at adressere.

En international by

Øjnene hviler på Aarhus by i 2017 som Europæisk Kulturhovedstad og en by med studerende fra alle verdenshjørner. Study Portals’ International Student Satisfaction Award kårer Danmark som det tredjebedste land i Europa at studere i, og Aarhus Universitet som det bedste i Danmark.

” Guvernøren af Sankt Petersborg, en af Aarhus’ officielle venskabsbyer, har været med til at vedtage love, der kriminaliserer og indskrænker rettigheder for homoseksuelle og transkønnede i Rusland. Derfor har vi været nødt til at nedfryse det samarbejde, og jeg har måtte sende vrede breve,” siger Aarhus’ borgmester.

” Det er, hvad vi kan gøre som by: at sende signaler om, at den adfærd kan vi ikke acceptere. Vi vil vise omverdenen, hvilken by vi er, og hvad vi står for. Jeg tror på, at det at være en moderne by, er at være en by med ambitioner om at udvikle sig. Og det gør man bedst ved at omfavne mangfoldigheden. Det skaber simpelthen bare en bedre by.”.

Ligestillingsminister uddeler pride-pris

Karen Ellemann er i Aarhus den 3. juni for at uddele Aarhus Pride-prisen.

Når Aarhus fejrer mangfoldigheden den 3. juni, er regeringen repræsenteret af ligestillingsminister Karen Ellemann, som får æren af at overrække Aarhus Pride-prisen.

” Jeg er godt gammeldags glad og stolt over, at jeg har fået lov til at overrække Aarhus Pride-prisen i år,” siger Karen Ellemann.

” Danmark er et af de førende lande i verden, når det kommer til respekt for LGBTI-personers rettigheder. Desværre er der stadig alt for mange, der holder deres seksuelle orientering eller kønsidentitet hemmelig af frygt for reaktionen fra kolleger, venner eller familie. Aarhus Pride-prisen er en hyldest til nogle af de folk, der hjælper LGBTI-personer med at gøre hverdagen nemmere, så de kan udfolde sig frit,” siger Karen Ellemann.

hverdagens helte Aarhus Pride-prisen er en hyldest til hverdagens helte og gives hvert år til en eller flere personer, som har gjort en særlig indsats for LGBT-personers levevilkår, skriver Aarhus Pride.

Med prisen følger en medalje, der er designet af guldsmed og designer Mads Heindorf. Medaljen er håndlavet og udført af sterling sølv. Det er tredje år, at Mads Heindorf designer Aarhus Pride-prisen.

Prisen blev første gang uddelt i 2013, hvor den gik til Oliver Panthera Jybæk for at kæmpe for transkønnedes vilkår. I 2014 gik prisen til daværende biskop Kjeld Holm for hans kamp for at tillade kirkelige vielser og ægteskaber mellem to af samme køn. I 2015 gik prisen til Normstormerne og i 2016 til Anne Mette Rasmussen, der er med til at arrangere Fodbold i pinsen – en årlig fodboldturnering for især lesbiske.

Læs også

Drenge bliver også voldtaget #MEEto

HelloYouth sætter i denne artikel fokus på, at det ikke kun er piger som er …

SM: Den ømme smerte

Lak og læder. Håndjern og piske. Kæder og reb. Skrig og støn. Mænd der pisker …

​Sådan føles det at fortælle sine venner og familie om sin fetich

Vi spurgte fire mennesker med tabuiserede sex-feticher, om hvordan det var at springe ud for …

Leave a Reply

Skriv et svar