FORSIDE / NYHEDERNE / Derfor gør det ondt at blive ramt i testiklerne

Derfor gør det ondt at blive ramt i testiklerne

Løg, blommer, klokkeværk. Kært barn har mange navne – og mange nerver. Har du overværet eller selv prøvet at slå testiklerne, ved du, hvor ondt det gør. Og det kan synes underligt, at så ømtålelige størrelser sidder uden på kroppen, men det har sin årsag.

Det er nogle ømme kugler, der hænger mellem benene, men det har sin årsag

Her kommer smerten fra

Smerte er en del af livet. Det ved Lars Arendt-Nielsen, professor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, en masse om, for han beskæftiger sig til daglig med smertemåling.

”Smerter kan man sige, er kroppens ekstra sans. Smertesystemet har en beskyttende effekt på vores krop, fordi den fortæller os, at vi er i fare. Det er en vigtig del af vores liv, at vi kan mærke, når noget gør ondt, for så minimerer vi skader på kroppen.”

Ifølge Lars Arendt-Nielsen er vores evne til at mærke smerter så vigtig, at folk, som bliver født med sygdomme, som gør, at de ikke kan mærke smerter, ofte dør i en tidlig alder. Det sker, fordi kroppen får mange skader. Skader, som ellers ville være undgået, hvis man havde mærket, at kroppen var i smerte.

Smertens mange ansigter

Smerter kan vi føle i hele kroppen, på huden, i musklerne og i organerne, og de føles alle forskelligt. På huden kan vi mærke meget præcist, hvor det gør ondt, som for eksempel, hvis man stikker sig på en nål. Muskelsmerter er mere diffuse og breder sig, som hvis man får et trælår eller slår sig mod en bordkant. Inde i kroppen har vi til gengæld meget svært ved at finde ud af, hvor smerten kommer fra.

”Når vi har smerter i de indre organer, kan kroppen ikke rigtig finde ud af, hvor smerten kommer fra. Det er også derfor, man kan blive i tvivl om, om man har ondt i maven eller blindtarmsbetændelse,” siger Lars Arendt-Nielsen.

Og dermed er vi fremme ved hele historien om de ømme testikler.

Organet, der blev forvirret

Når mennesker udvikles som fostre og sidenhen som små drengebørn, starter testiklernes liv inde i kroppen. Med tiden falder testiklerne ned i pungen, hvor de så befinder sig resten af deres dinglende karriere. Derfor opstår smerteproblematikken.

”Testiklerne er faktisk et organ, som er kommet uden for kroppen i løbet af menneskets udvikling. De ved bare ikke, at de ikke længere er indenfor, og derfor mærkes smerte fra testiklerne ligesom den fra de andre organer. Hvordan det gør ondt, er svært at præcisere, men det føles, som om smerten kommer både ude- og indefra på en gang. Derfor fylder den mere og er temmelig ubehagelig,” siger Lars Arendt-Nielsen.

Så nu ved du, hvorfor det er ekstra smertefuldt, hvis en vildfaren bold eller en sur kæreste kommer for tæt på forplantningsapparatet. Pas på derude.

VIDSTE DU, AT…

VIDSTE DU, AT…

  • testiklerne indeholder cirka 300 meter sædrør, som producerer sæd og sender den videre til bitestiklerne
  • testiklerne er kirtler, som producerer testosteron og sædceller manden har to bitestikler – en på hver testikel. bitestiklerne er lange sammenrullede rør (omkring 6 meter lange, hvis man ruller dem ud).
  • bitestiklerne opbevarer og modner sædcellerne, indtil de er klar til at komme i brug – eller ud i sokken
  • sædlederen, som er det rør, der forbinder bitestiklerne og urinrøret, har en lukkemuskel, som sørger for, at der ikke kan komme urin og sæd ud gennem penis på samme tid
  • sædceller skal opbevares omtrent en grad under normal kropstemperatur for at fungere og næres pungen trækker sig sammen eller slappes alt efter temperaturen for at holde sædcellerne på en konstant temperatur.

 

Hvad hårdt slag skal der til for at blive steril?

Hvad hårdt slag skal der til for at blive steril?

Kære Netdoktor Jeg er en dreng som går og tænker meget over en ting. I lang tid har jeg undret mig over, hvor meget der egentlig skal til for at vi unge mænd kan blive sterile. Nogle af ens venner kan jo godt finde på at give et slag i skridtet altså med hænderne og jeg er bange for om det er noget man nemt kan blive steril af. Det er slet ikke noget der sker hver dag men det er sket nogle gange og en gang fik jeg et slag så jeg fik helt ondt i maven men jeg kunne godt gå og sådan. Jeg ved godt det kan være svært at svare på, men håber i vil det men hvor meget skal der til før at man kan blive steril af at blive slået i skridtet? Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du bør tage det roligt. Selvfølgelig kan en testikel blive ødelagt ved et traume, men formentlig skal der mindst et hårdt spark til. Testikel ligger ikke fast i pungen, så den vil “flytte sig” for et slag. Yderligere skal testiklen mases op mod noget hårdt for at gå i stykker, f.eks. sparkes op mod skambenet. Selv hvis det skete, er testiklen alligevel ret robust. Så en ødelæggelse af testiklens sædproducerende væv kræver en knusning af testiklen. Oftest vil der imidlertid kun komme en blødning, som sjældent giver varig ødelæggelse. Jeg tror, at alle mænd deler din angst for et slag eller et spark i skridtet. Imidlertid kan jeg faktisk ikke huske at have set en mand med en smadret testikel efter et slag eller spark, og jeg har dog efterhånden beskæftiget mig i faget i over 30 år på afdelinger, hvor vi modtog akutte patienter. Derimod har jeg da flere gange set mænd med blodansamling i testiklen efter en skade (oftest opstået efter en uheldig takling i fodbold eller ishockey), men jeg kan ikke huske, at det medførte varig skade. Så derfor: Tag det roligt. Venlig hilsen Poul Frimodt-Møller Speciallæge i urologi

Læs også

Drenge bliver også voldtaget #MEEto

HelloYouth sætter i denne artikel fokus på, at det ikke kun er piger som er …

SM: Den ømme smerte

Lak og læder. Håndjern og piske. Kæder og reb. Skrig og støn. Mænd der pisker …

​Sådan føles det at fortælle sine venner og familie om sin fetich

Vi spurgte fire mennesker med tabuiserede sex-feticher, om hvordan det var at springe ud for …

Leave a Reply

Skriv et svar