FORSIDE / DEBAT / Helt unge springer ud af skabet

Helt unge springer ud af skabet

Synlighed i medierne, rollemodeller og datingsider har gjort det lettere for unge at stå frem som homoseksuelle. Seksualitet er blevet en del af unges søgning efter identitet.

At finde ud af, hvem man er seksuelt, er blevet en del af de unges dannelse, en måde at finde sin identitet på, på lige fod med andre aspekter i livet«.


Sådan lyder det fra Iver Iversen, forstander på Langelands Efterskole. Hvert år møder han efterskoleelever, som åbent og ret uproblematisk vedkender sig deres homoseksualitet.

En rundringning til syv efterskoler viser da også, at seks af skolerne det forgangne år har mødt elever, som åbent erklærede sig tiltrukket af det samme køn.

LGBT, Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner, oplever også en “markant stigning” af unge helt ned til 14-15-års-alderen til deres intromøder i København for unge, der lige er sprunget ud. Mads Hvid, ungdomspolitisk talsperson i LGBT Ungdom, siger:

»Før i tiden var normen, at man sprang ud efter gymnasiet eller i starten af 20’erne. Sådan er det ikke mere, og især de sidste to år er det acceleret. Sara fra X-faktor, der stod åbent frem som lesbisk, har klart haft en frigørende effekt på især unge piger. Hun er et godt eksempel på den stigende medieomtale af homoseksualitet, som vi ser, og som uden tvivl gør det lettere for andre unge at springe ud«, siger Mads Hvid.

Nemmere med datingsites
Ifølge Sex & Samfund udgør homo- eller biseksuelle under fem procent af en generation. Der findes ingen tal i Danmark, som viser unges alder, når de springer ud. Organisationen genkender dog tendensen. I især deres brevkasse, som årligt modtager knap 10.000 breve, henvender mange ganske unge sig med deres tvivl. Jeppe Hald, projektmedarbnejder og kooordiantor for Sex og Samfunds Sexlinjen for Unge, siger:

»Mange henvender sig, når de skal erkende, at de måske ikke er heteroseksuelle. De har typisk forelsket sig i deres bedste ven eller veninde eller i en fra klassen. Skal jeg sige det? Hvad skal jeg stille op? Tvivlen er en del af den erkendelsesproces og hårde læreproces, som de unge går igennem. At være homoseksuel kræver jo, at man reflekterer over sig selv, og hvad man står for. En del unge spørger også konkret til, hvordan man har sex med sit eget køn«.

Ifølge Jepppe Hald er den afgørende forskel i dag synlig hed og en frisættende internetkultur.

»Profiler og datingsites har gjort det nemmere og mere diskret at finde hinanden. Der er kommet flere rollemodeller og en større synlighed i medierne som for eksempel i Paradise Hotel, Robinson eller Dagens Mand i TV2. Homoseksuelle er lidt som tidsler på en mark, de står spredt. Og når man føler sig isoleret, har man det med at holde sig for sig selv«, siger Jeppe Hald.

Fordomsfri unge
På Langelands Efterskole har man valgt ikke at forbyde sex, men derimod oplyse og italesætte. Hvert år laver en sexolog et forløb på skolen, der ligeledes fast kører projektet Uge Sex. Her står konkrete etiske sprøgsmål på dagordenen, så eleverne trænes i at mærke og udtrykke deres seksuelle grænser. Også homoseksualitet er på dagsordenen.

»Vi oplever, at de fleste elever er meget bevidste, fordomsfri og åbne omkring sex og seksualitet. Vi har forbløffende få problemer. Selvom vi ikke har nogen regler omkring sex, lærer vi dem at vise hensyn og respektere hinanden«, siger Jeanette Rathe, der fungerer som ‘trivselslærer’ for en fast gruppe elever gennem skoleforløbet.

I sine otte år som lærer på efterskolen har hun stort set hvert år oplevet, at der var bi- og homoseksuelle elever. Men selvom homoseksuelle drenge på skolen går i bad med andre drenge eller lesbiske piger sover sammen med andre piger, har hun ikke oplevet mobning eller udelukkelse af homoseksuelle elever.

Lone Greve, formand for Pædagogisk enhed i Efterskoleforeningen, ser efterskoletiden som en mulighed for “personlig reset” af sociale relationer, stil, musik, interesser og også seksuel orientering.

»På trods af – eller måske netop fordi – sex fylder så meget i samfundet og de unges liv, oplever jeg en bonerthed blandt dem. Der er en voldsom forargelse over utroskab, og de unge opererer med flere kategorier af utroskab. Fra at have været sammen med nogen, som betyder at have kysset til en fest, til at have været sammen sammen og været gået et andet sted hen sammen og så videre«, siger Lone Greve.

Ifølge Jeanette Rathe handler det om, at mange unge i dag er skilsmissebørn, som føler behov for rene linjer og at kunne regne med hinanden. Mange knytter sig meget stærkt til hinanden og vil gerne have, at det bliver ‘for altid,’ siger hun.

Læs også

Skarpe beskyldninger rettet mod forstander Tom Hagedorn på Odsherred Efterskole

‘Odsherred Efterskole SAGEN’ – Ekstra Bladet har talt med flere tidligere elever, som havde indberettet …

Efterskolelærer sigtet for at krænke fem elever

Odsherred Efterskole har bortvist lærer for at have befamlet 16-årig elev. S

Det begyndte på efterskolen – vi var tre drenge der ofte var på nettet

Det begyndte på efterskolen – vi var tre drenge der ofte var på nettet – …

Leave a Reply

Skriv et svar