FORSIDE / NYHEDERNE / 112 / Igen ny ondsindet virus spreder sig via Facebook Messenger Virus spreder sig med lynets hast på Facebook: Tryk ikke på linket!
En virus, der vil overtage din Facebook-profil, spreder sig via Messenger. Foto: Mikkel Kjerri

Igen ny ondsindet virus spreder sig via Facebook Messenger Virus spreder sig med lynets hast på Facebook: Tryk ikke på linket!

Politiet advarer: Igen ny virus florerer på Facebook Messenger – klik ikke på dette link

En ny Facebook-virus spreder sig med lynets hast på det sociale medie.

Flere brugere melder, at de har modtaget et videolink i deres Facebook Messenger, hvor der typisk står ‘se her’ eller ‘er du’ og så personens navn. Nedenunder teksten er der et billede af en Youtube-video. Se et eksempel på den herunder:

Trykker man på videoen, bliver man sendt videre til en hjemmeside, hvor der figurerer en masse reklamer og konkurrencer. Her håber bagmændene, at man vælger at enten købe et produkt eller opgive sine betalingsoplysninger i forbindelse med en falsk konkurrence, hvor man kan vinde penge.

Samtidig er der et ‘script’ i linket, der gør, at den videresender linket til alle ens venner på Facebook.

Smart trick

Peter Kruse, der er IT-ekspert i firmaet CSIS Security Group, har undersøgt virussen – der bliver betegnet som en såkaldt ‘orm’ – siden han blev opmærksom på den onsdag. Han fortæller, at mange tusinde danskere er blevet ramt.

»Den er jo meget smart. Hvis man ser beskeden på mobilen, ligner det, at man kan trykke play på videoen, men det er faktisk et link. Den er lavet til at snyde folk på mobilen,« siger han.

Ormen kommer ifølge Peter Kruse fra en side på Facebook. Han har i samarbejde med det sociale medie fået lukket kilden, men nu er der en ny, der er dukket op, siger Peter Kruse.

Sådan fjerner man virussen

Hvis man er så uheldig at blive ramt, anbefaler Peter Kruse følgende:

  • At man straks logger ud af Facebook og skifter kodeord.
  • Dernæst skal man køre en scanning med sit antivirus-program. Og samtidig åbne ens browsers og fjerne de udvidelser, man ikke kender.
  • Hvis intet af det hjælper, bliver man nødt til at geninstallere programmerne på computeren.

Lignende virus i 2017

Tilbage i efteråret hærgede en lignende virus på Facebook.

Her modtog man også et link på Messenger med teksten: ‘Er det her dig’? eller: ‘se her [dit navn]’ og så et videolink.

Trykkede man på den, dukkede der et popup-vindue frem på skærmen, hvor man blev bedt om at opdatere et program som for eksempel Adobe Flash Player. Accepterede man dette, blev der downloadet en virus ned på ens computer.

Der er et eksempler af virussen herunder. Og du kan se mere om den i videoe øverst.

Det er langt fra unormalt, at folk med ilde intentioner forsøger at snyde folk på de sociale medier.

Senest har Syd- og Sønderjyllands Politi skrevet følgende besked på Twitter.

‘IT virus i omløb: video sendt via messenger der sender videre til alle kontakter #klikikke #politidk’

Her henviser politiet til Facebooks chatfunktion. Det er denne besked, som man skal undgå at trykke på, hvis man støder på den.

‘er det dig? video der ikke kan åbnes’

Et andet tip er altid at skrive til afsenderen og spørge, hvad der er tale om. Her kan man hurtigt finde ud af, hvorvidt beskeden stammer fra personen selv, eller om vedkommende selv er kommet til at trykke på linket.

 

28. november 2017
En ny ondsindet virus florerer netop nu på Facebook.

Virussen bliver sendt gennem Facebooks chat-program ‘Messenger’. Her vil der typisk blive sendt et link til en YouTube-video sammen med teksten:

 

‘Er det her dig’? eller: ‘se her [dit navn]’. Der er to eksempler af virussen herunder:

Forbrugerrådet Tænk advarer om virussen gennem appen Mit digitale forsvar.

‘Vi modtager i øjeblikket mange tips om mistænkelige links via Messenger. Disse links bliver sendt fra Facebook-venner, som kan være blevet hacket. Tryk ikke på links i beskeder, som virker utroværdige. Det er desuden en god idé at gøre afsenderen opmærksom, så de kan kontakte Facebook,’ skriver forbrugerrådet i appen.

Det sker der, hvis du trykker

Det hollandske medie Telegraaf beskriver, hvad der sker, hvis man trykker på linket.

Først bliver man lokket ind på et nyt vindue, der ligner Facebook, hvor man bliver bedt om at logge ind. Gør man det, modtager hackerne bag virussen ens login-oplysninger til Facebook.

Dernæst dukker der et popup-vindue frem på skærmen, hvor man bliver bedt om at opdatere Adobe Flash Player. Accepterer man dette, vil der blive downloadet en virus ned på ens computer.

Over tusinde danskere ramt

Peter Kruse, der er IT-ekspert i firmaet CSIS Security Group, har undersøgt virussen de seneste par dage. Han fortæller, at mange tusinde danskere er blevet ramt.

»Målet er at få folk ind på nogle yderst følsomme hjemmesider med blandt andet hård pornografi og så få dig til at installere programmer. Hvis du installerer programmet, lægger den sig ind som en browser-hijacker, der får fuld kontrol over, hvad der sker i browseren. Så kan den for eksempel dele sig via din Facebook- messenger,« siger Peter Kruse, der siger, at målet med det hele er at tjene penge.

»De sider, man bliver lokket ind på, vil være fyldt med reklamer, som hackerne tjener penge på. Og jo flere, de kan få lokket ind ved at dele sig i messenger, desto flere penge tjener de,« siger han og oplyser, at det umiddelbart kun sker i Windows. Så hvis man har en Mac, er man i sikkerhed.

Peter Kruse tror, at hackerne kommer fra østeuropæiske lande, og han fortæller, at hele Europa er blevet ramt – herunder over tusinde danskere.

Sådan fjerner man virussen

Hvis man er så uheldig at blive ramt, anbefaler Peter Kruse, at man straks logger ud af Facebook og skifter ens kodeord.

Dernæst skal man køre en scanning med sit antivirus-program. Og samtidig åbne ens browsers og fjerne de udvidelser, man ikke kender.

Hvis intet af det hjælper, bliver man nødt til at reinstallere sin computer, fortæller Peter Kruse.

Ikke første gang

Tilbage i begyndelsen af november advarede Sydsjællands Politi advarede om, at der florerede en lignende Facebook-virus på nettet.

Læs også

Japanske tegneseriefigurer indtog Grenaa

KoyoCon 2017 starter om få timer i Grenaa. KoyoCon er en festival hvor deltagerne vil …

Cosplay festival i kommende weeekend

COSPLAY er en sammentrækning af “costume” og “play” og er et fænomen, der nu vinder …

Køb sperm på det ‘grå sæd-marked Først i 1997 kom den første lov om kunstig befrugtning i stand, og før den tid skred myndighederne ikke ind over for private sædaftaler.

Skriv »privat sæddonor« i Googles søgefelt og følg et af de første søgeresultater over på …

Leave a Reply

Skriv et svar