torsdag , februar 20 2020
FORSIDE / Glossary Term / erektion

erektion

Mandlig erektion

Mandlig erektion: Penis fra slap tilstand til fuld erektion med blottet agern

Penis opbygges af tre svulmelegemer [1 ] . To af svulmelegemerne går ved siden af hinanden på højre og venstre side. Det er disse som gør at penis bliver hård når man får erektion. Det tredje svulmelegeme ligger omkring urinrøret og danner i den yderste del selve agernet . Det tredje svulmelegeme gør at urinrøret holdes åbent så sæden kan komme ud ved udløsning . Svulmelegemerne fortsætter et stykke ind i kroppen og forankrer penis.

En del individers penis kan være bøjet i nogen retning ved erektion. Dette skabes ved at nogen af de tre svulmelegemer i penis er kortere end de øvrige to. Penis krumning ses som ikke hæmmende ved samlejer om krumningens vinkel ikke overstiger tredive grader. Ved mere kraftig krumning kan en operation være aktuel, eftersom individet kan opleve problemer ved samlejer. Der findes dog mænd som aldrig oplever disse problemer ved samlejer, som fører til at en operation ikke er nødvendig. [2 ] . En krumning som overstiger tredive grader kan indebære at individet lider af Peyronies sygdom.

Penis har intet underhudsfedt , derfor syns blodkar , talgkirtler og hårsække som ligger under huden vel og man kan synes at penis ser ådrig og nopret ud. På undersiden af agernet, under forhuden , går en hudforsyningstrop fra penisskaftet til agernet. Den plejer at kaldes frenulum og sidder fast i underkanten af urinrørsmundingen. Hudforsyningstroppen er stiv og kan ikke strækkes lige så meget som penis de øvrige væv. Ved erektion får man derfor en trækning i strengen som delvis afslutter urinrørets åbning under samlejer. Den kan sommetider blive sådan spændt at den slår revner og bløder lidt, men det er ikke farligt.

Kvindelig erektion

Kvindelig erektion: til venstre normaltilstand, til højre opsvulmede skamlæber og øget lubrikation

Klitoris består også af svulmelegemevæv som ved ophidselse blodsfyldes og stivner [1 ] . Dette gælder både klitoristoppen, det som ses som ydre kønsorganer, og de dele af klitoris som ligger indvendigt, klitorisskafter og ben. Størrelsen på en kvindes erektion varierer en hel del, men det påvirker ikke mulighederne for seksuel stimulans. [3 ] For kvinder indebærer erektion også at også brystvorterne stivner og forstørres.

Erektionens årsager

De fleste erektioner begynder i hjernens såkaldte sexcentrum. Derfra sendes nerveimpulser ned igennem rygmarven og når til de sidst svulmelegemer i penis eller klitoris [4 ] [5 ] . Samtidigt sendes signaler om lubrikation i skeden, og forberedelse for udløsning til kønskirtlerne og testiklerne . Erektionen sker også af biologiske årsager. Den er nødvendige fordi penis skal kunne indføres i skeden under samlejet . Når penis trænger ind i skeden kommer toppen af penis nær kvindens livmoderhals hvor sædcellerne skal trænge ind for at kunne være udgangspunkt ofr befrugtning . Længden på penis har ikke nogen betydning for dette eftersom væsken slynges ud med stor kraft ved udløsningen samtidigt med livmoderens bevægelser gør at sædceller suges ind i livmoderen.

Natlige erektioner

Både penis og klitoriserigeracer periodisk under søvnen i forbindelse med at hjernen aktiveres under såkaldt REM-søvn (drømmesøvn). I visse tilfælde fører natlig erektion til pollution .

Under søvnen har mænd normalt 4-6 perioder med erektion. Disse indtræffer under drømmesøvnen og har intet med seksuelle drømme at gøre. Det er et natligt program som nervesystemet sætter i gang. Et antal funktioner aktiveres under drømsømnstadiet, tarmenes bevægelighed øger, hjerte og kar ændrer sin aktivitet og man har også intensive øjenbevægelser i søvnen. De natlige erektioner kan være fra nogle minutter til mere end en time. Man kan se de natlige erektioner som et træningsprogram som forenkler erektioner i vågen tilstand. I disse erektionsperioder fyldes svulmelegemerne med iltrigt blod som gør at hele vævet får en ordentlig iltopsætning. Dette forenkler nye erektioner igennem øget reserve af ilt . Ilten er nødvendige for at danne den vigtigste karavslappandefaktor, kvælstofoxid (NO). En anden vigtig funktion som den høje iltopsætning fylder er at forhindre dannelse af stramme bindevævtråde som ødelægger de elastiske egenskaber og evnen til at svulme i forbindelse med erektionsstarten.

Eftersom man oftest vågner i forbindelse med drømmesøvn er det almindeligt at man har erektion på morgnen, så kaldt morgenstand .

Erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion er forstyrrelser i evnen til at realisere erektion hos mænd og kvinder [6 ] . Erektil dysfunktion anvendes, fejlagtigt, ofte synonymt med impotens uden for medicinske kredse. Erektil dysfunktion er en gradvis nedsættelse af erektionsevnen mens impotens refererer kun til mere alvorlig slags mandlig erektionsstøj, det vil sige “uduelighed at penetrere og gennemføre samlejer uden hjælpemidler”.

Det er meget almindeligt at mænd ved noget tilfælde i livet har svært ved at få stand. En del har svært ved specielle anledninger. For eksempel kan en del mænd få stand når de onanerer men have svært ved samlejer . Så er årsagen oftest psykologisk . Har man haft svært ved at få stand en gang er risikoen fordi det skal gentage sig ganske stor. Man spiller sej og så hænder det igen. Kan man snakke med sin partner plejer uroen at forsvinde og stand komma tilbage. Partneren kan påvirkes og føle sig mindre attraktiv. Så er det vigtigt at man forklarer for partneren at det ikke beror på at man ikke er tiltrukket.

At ikke få stand kan også bero på sygdom eller have nogen nogen anden medicinsk forklaring. Er man stresset kan der påvirke stand i en periode. Nogen sygdomme påvirker evnen til at få stand og det kan da være et tegn på højt blodtryk , diabetes eller nerveskade .

Har man vanskelighed at få erektion og man ryger så bør man overveje snarest at slutte når nikotinnen samler det fine net af blodkar som findes i penis og erektionen udebliver. Også anabole steroider påvirker erektionen negativt på sigt. Hvis man har problemer med erektionen bør man snakke med en læge .

Læs også

Passionerede fans hyller fiktionen Anime, computerspil og tegneserier er nogle af inspirationskilderne til de farverige kostumer i Grenaa

  Der er lagt op til en festlig weekend i Grenaa, når der bliver afholdt …

Japanske tegneseriefigurer indtog Grenaa

KoyoCon 2017 starter om få timer i Grenaa. KoyoCon er en festival hvor deltagerne vil …

Cosplay festival i kommende weeekend

COSPLAY er en sammentrækning af “costume” og “play” og er et fænomen, der nu vinder …

Skriv et svar