tirsdag , januar 21 2020

kokain

Stoffet udvindes af bladene fra kokaplanten. Kokain er typisk et hvidt pulver, der kan sniffes gennem næsen, spises, drikkes eller injiceres i blodbanen.

Crack er en basisk form for kokain, der findes i hvide, grålige eller brunlige klumper eller flager. Crack kan ryges. Det samme gælder for en anden variant af kokain, som kaldes freebase.

Siden midten af 1990’erne er brugen af kokain i Europa øget og stoffet er blevet billigere. Det er dog ikke almindeligt blandt unge at bruge kokain. Kun 4 pct. af de 16-20-årige har prøvet stoffet.

Hvordan virker det?

Når kokain indtages virker det stimulerende på centralnervesystemet. Puls og åndedræt bliver hurtigere, blodtrykket øges og kropstemperaturen stiger. Søvntrang og appetit undertrykkes.

Stoffet giver en følelse af energi, opstemthed og selvsikkerhed. Kokain forstærker følelserne, også følelser som irritabilitet, rastløshed, vrede og nedtrykthed.

En kokainpåvirket person virker selvcentreret og hyperaktiv. Pupillerne er store og kroppens muskler anspændte. Virkningen af kokain indtræder hurtigt og er kortvarig, da kokain hurtigt udskilles fra kroppen. Rusen varer typisk 15-30 minutter for kokain, der sniffes og 5-10 minutter, når stoffet ryges i form af crack eller freebase. En lille time efter indtagelsen af kokain kommer der en nedtur, hvor man er udmattet, irritabel, nervøs og rastløs.

Afhængighed, skader og forgiftning

Kokain er et stærkt afhængighedsskabende stof. Den nedtur, der følger efter indtagelsen af stoffet, kan friste til en gentagen brug, som er svær at kontrollere.

Symptomerne på abstinens er ofte en langvarig nedtur med søvnforstyrrelser, manglende energi, nedtrykthed, irritabilitet, manglende sexlyst og stærk stoftrang.

Ved jævnlig brug kan kokain give alvorlige psykiske symptomer som sygelig mistænksomhed, angst, anspændthed og depression. Dertil kommer, at sexlyst og potens bliver nedsat. Længere tids brug medfører risiko for at udvikle en kokainpsykose præget af vrangforestillinger.

Længere tids brug af kokain giver også risiko for hjerneskader, hjerteproblemer og åndedrætsvanskeligheder.

Kokain kan give en dødelig forgiftning med kramper, åndedrætssvigt eller hjertesvigt. Risikoen for forgiftning stiger, hvis der tages store doser eller stoffet tages flere gange i træk, hvis kokain blandes med sløvende stoffer som fx alkohol, og hvis indtagelsen sker via rygning eller injektion.

Læs også

Passionerede fans hyller fiktionen Anime, computerspil og tegneserier er nogle af inspirationskilderne til de farverige kostumer i Grenaa

  Der er lagt op til en festlig weekend i Grenaa, når der bliver afholdt …

Japanske tegneseriefigurer indtog Grenaa

KoyoCon 2017 starter om få timer i Grenaa. KoyoCon er en festival hvor deltagerne vil …

Cosplay festival i kommende weeekend

COSPLAY er en sammentrækning af “costume” og “play” og er et fænomen, der nu vinder …

Skriv et svar